2013. január 7., hétfő

Téli fagyi házilag

A téli fagyit bizonyára sokan kedvelték gyerekkorukban. Most megmutatjuk, hogyan készítsük el házilag. Ez a recept a minőségi alapanyagoknak köszönhetően sokkal finomabb a boltinál.

Kakaós, vanília-, citrom- és kókuszízű krémmel töltött étcsokiba mártott ostyatölcsér a téli fagyi. A ’70-es évek szocialista édességiparának egyik remeke, mely a mai piacgazdaságban is velünk maradt. A közértekben és ABC-kben a pénztár melletti kis fehér rácsos polcokon lehetett fellelni, de kizárólag a téli hónapokban.
A téli fagyi nem tartozott az édességipari csúcstermékek közé, mégis sokakat vonzott, hogy télen is tudnak "fagyit" enni. A fekete csoki záró réteg volt a fagyi legízletesebb része, de sokan kedvelték a tölcsér aljáig meghúzódó kakaós krémet is. A kakaós krémet csak erős nyelvizmokkal lehetett nyalni, aki ilyenekkel nem rendelkezett az együtt harapta a tölcsérrel. A téli fagyi túlélte a rendszerváltást, a hazai édességipar jelentős átrendeződését, és mai napig az élelmiszer termékpalettát szinesíti.

Íme a különleges téli fagyi recept:
Hozzávalók 12 db “fagyihoz”:

A tölcsérhez:
40 ml víz
½ citrom leve
8 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 db tojásfehérje,
6,5 dkg tönköly fehér liszt

A töltelékhez:
20 dkg natúr gyúrható marcipánmassza
5 dkg étcsokoládé
3 evőkanál barackpálinka

Extra eszközigény:
szilikonlap

23432_teli-fagyi1-400.jpg
A vizet egy gyorsforralóba tesszük a citrom levével és két evőkanál porcukorral. Sziruposra főzzük, majd levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat. Az így kapott massza legyen csomómentes.
A tojásfehérjéket félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a maradék porcukrot is. Addig verjük a habot, amíg kemény és fényes nem lesz.

A tojáshabhoz a kézi habverővel kanalanként hozzákeverjük az átszitált lisztet. Ehhez csorgatjuk és keverjük a vajas szirupot. Egy hozzávetőlegesen palacsinta tészta állagú folyadékot kapunk. 10 percet pihentessük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeverésen 180 fok. A tepsire helyezzük rá a szilikonlapot. Nagyon fontos a szilikonos sütőlap, a sima sütőpapírról nagyon nehéz leszedni a kisült lapokat. Ha minél több sikeres tölcsért szeretnél, akkor javaslom, szilikonlap nélkül ne láss hozzá.
Egy normál méretű evőkanalat veszünk, és a szilikonlapra egymástól messze négy kanálnyi masszát kimérünk. A kanál domború felével kb. 10-12 cm átmérőjű korongokká lapítjuk a masszát, majd azonnal tegyük a sütőbe. Kb. 4-5 perc alatt elkészül a tészta. Amikor már 1-2 mm vastagságban pirosas, barnás lesz a korongok széle, akkor vegyük ki.

Egy kés vagy egy éles spatula segítségével mindig egyet vegyünk le a lapról, és azonnal tekerjük tölcsér alakúra. Majd a többit is olyan gyorsan, amennyire csak tudjuk. A masszából 12 tölcsér süthető, azaz három tepsivel számoljunk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd a pálinkát belekeverjük, a marcipánt belegyúrjuk.

A masszát osszuk 12 részre. A tenyerünkkel először golyó alakúra formázzuk, majd egyik felénél elvékonyítjuk őket tölcsér alakúra. A formázott masszát óvatosan belenyomjuk a tölcsérekbe. A fagyi tetejét tetszés szerint dekorálhatjuk magokkal, kandírozott virággal.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése